İstanbul Ticaret Odası (İTO) 17. Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komitesi Başkanı Ebru Koralı, son dört yılda maliyetlerin dört katına çıktığını vurguladı ve asıl baskının maliyet artışlarından geldiğini belirtti. Sözlerini, “Üzerimize geliniyor. Herkes yemek fiyatlarını konuşuyor; fakat bu maliyet artışlarının faturası bize kesiliyor. Sorumluluğu bizim değilken bununla karşı karşıya kalmamız adil değil. İşletmeler yaşam savaşı veriyor; para kazanmak değil, yaşamak için mücadele ediyoruz.” şeklinde sürdürdü. %20’SİNDE HAREKET YOK ifadesiyle Türkiye’deki restoranların %20’sinde hareketlilik olmadığını kaydeden Koralı, yüksek maliyetler nedeniyle kapanmanın söz konusu olmadığını, bazı işletmelerin ise iflas bayrağını çekemediğini belirtti. En temel örnek olarak, geçen yıl maç yayınları için ödenen maliyetin bu yıl 3 milyon TL’ye kadar çıktığını aktardı ve tedarik sorunlarının da devam ettiğini dile getirdi.
Bir gecede 300 bin TL harcanabiliyor Konuyu tedarik maliyetlerindeki artış açısından ele alan İTO Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komite Üyesi Yücel Özalp, Londra’da bonfiliğin toptan fiyatının kilogram başına 600 TL iken Türkiye’de 1.500 TL’ye çıktığını belirtti. Harcama gücündeki uçurumun sürdüğünü söyleyen Özalp, bazı işletmelerin gecede 200-300 bin TL harcadığını, diğerlerinin ise en ucuz şekilde karnını doyurmaya çalıştığını ifade etti. Bu durum, özellikle “yeni Türkiye’nin çocukları” olarak nitelendirilen yüksek harcama yapan kesim ile bütçesini zorlayan tüketiciler arasındaki farkı gözler önüne serdi.